Lilkové lasagne

Lilek se dá připravit a využít na více způsobů.  Mám ho moc ráda v Ratatouille.  Také hodlám vyzkoušet plněné lilky a lilkové závitky. Pro dnešek nám tato zelenina nahradí klasické pšeničné lasagne, tudíž udělá masový pokrm lépe stravitelný, bezlepkový s nižším množstvím sacharidů. Komu by vadila jeho tuhá slupka, ať si lilek oloupe.

Ingredience na cca 4-6 porcí

  • 1-2 lilky (použila jsem 1 a půl lilku)
  • 400g krůtího mletého masa
  • 280g rajčatového protlaku
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje + něco na zakapání vrchní strany lasagní
  • 1 velká bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • lístky z 1 větvičky čerstvého rozmarýnu (nebo lžička sušeného)
  • lístky z 1 větvičky čerstvého oregana (nebo lžička sušeného)
  • 1 hrst nasekaných listů bazalky (nebo lžička sušené bazalky)
  • růžová himalájská sůl a pepř na dochucení masové směsi
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu

Příprava

Nasekanou cibulku jsem zpěnila na olivovém oleji a přidala mleté maso, rozmarýn, oregano, bazalku a česnek. Maso jsem restovala asi deset minut, aby ztratilo syrovou barvu a současně ho vařečkou neustále oddělovala na co nejmenší kousky. Pak jsem přidala rajčatový protlak, pepř a sůl a ještě krátce celou směs povařila.

Lilek jsem pokrájela na co nejtenčí plátky (2-3 mm). Do pekáčku jsem vložila první vrstvu lilkových plátků, na kterou jsem dala 1/3 masové směsi a zasypala lžící parmezánu. Znovu jsem opakovala: lilek – masová směs – parmezán a ještě jednou lilek – masová směs – parmezán. Navrch jsem dala poslední vrstvu lilkových plátků, zakapala je olivovým olejem a zasypala poslední lžící strouhaného parmezánu.

Peču  pod pokličkou při 190°C  1 hodinu.

Vaše Maruška