(Ne)bramborový salát

Už třetí rok za sebou na vánoční stůl naservíruji tento druh bramborového salátu bez brambor. Zní to divně, já vím, ale cuketa, která brambory nahrazuje, má tak nevýraznou chuť, že chuť salátu se nijak výrazně nezmění.

Dříve jsem jej dochucovala zakysanou smetanou, nyní plně nahrazuji domácí majonézou, ale zakysanou smetanu můžete přidat v menším poměru též, pokud se vysloveně nevyhýbáte mléčným výrobkům. Smetana chuť salátu zjemní.

Také jsem zjistila, že nahořklá chuť domácí majonézy není z hořčice, ale z olivového oleje. Když se nechá ale uležet, hořkost se vytratí. Proto je u tohoto receptu velmi důležité, abyste jej nechali uležet přes noc v lednici, pak je parádní!

Dochutit si ho můžete dle svých zvyklostí – já dávám hořčici, sůl, pepř, citrónovou šťávu a petržel.

Věřte mi, že rozdíl mezi originálem téměř nepoznáte. Celkově však snížíte příjem škrobů díky absenci brambor.

Ingredience na středně velkou mísu (odhadem 6-8 porcí)

  • 2 střední cukety
  • ¼  bulvy celeru
  • 2 menší mrkve
  • 3 (300g) kvašené okurky
  • Hrst rozmraženého hrášku (chcete-li mít echt paleo recept, vynechejte hrášek)
  • 2 najemno nakrájené šalotky
  • Citronová šťáva (z cca ½ citrónu nebo dle potřeby)
  • 2 oloupaná a nahrubo nastrouhaná menší jablka
  • 4 natvrdo uvařená vajíčka
  • Lžíce nadrobno nasekané čerstvé petrželky
  • Černá himalájská sůl (díky jejímu vaječnému aroma se sem hodí)
  • Mletý pepř dle potřeby
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice (bez konzervantů)
  • Domácí majonéza ze 100ml olivového oleje a 1 čerstvého vejce

Postup

Oloupané cukety jsem rozkrojila podélně na půl a každou půlku ještě překrojila. Všechny čtvrtiny cukety jsem uvařila v páře tak, aby byly lehce změklé (nerozvařené).

Po vychlazení jsem každou vzala do dlaně, pořádně rukou zmáčkla a vyždímala z nich vodu, aby salát nebyl příliš vodnatý. Pak jsem je nakrájela na kostičky a dala do mísy.

V páře jsem taktéž uvařila celou čtvrtku celeru a oloupané mrkve tak, aby zelenina byla měkká a nerozvařená a dala se na hrubém struhadle nastrouhat. Po vychlazení jsem celer i mrkve nastrouhala nahrubo a přidala do mísy k cuketě.

Vejce jsem uvařila natvrdo, nechala vychladnout, olupala, nakrájela na kostičky a přihodila k zelenině. Dále jsem přidala oloupaná odjádřená a nahrubo nastrouhaná jablka, najemno nasekané šalotky a kvašené okurky nakrájené na drobné kostičky a rozmražený hrášek.

Tyčovým mixérem jsem si vyrobila ze 100ml olivového oleje a jednoho čerstvého vejce majonézu (ničím jsem ji nedochucovala, recept, jak na majonézu mám zde) a veškeré ingredience jsem s majonézou promíchala.

Na závěr jsem salát dochutila citrónovou šťávou, nasekanou petrželkou, solí, pepřem a hrubozrnnou hořčicí.

Salát jsem nechala přes noc uležet v lednici.

Takto vypadal můj včerejší potréninkový oběd s BIO kuřetem a mrkví a dost možná tak bude vypadat i štědrovečerní večeře 🙂 .

nebramborovysalat1

Vaše Maruška